Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tetralema sau eleganta inceputurilor

By

Cunoscuta in Grecia antica, hinduism si budism, tetralema reprezinta pentru cei mai multi dintre occidentali o modalitate de a construi patru propozitii pornind de la o afirmatie.

1. A

2. nonA

3. A si nonA

4. nici A si nici nonA

Stephen Gilligan propune utilizarea tetralemei pentru depasirea convingerilor limitatoare si a blocajelor mentale ori somatice. Un exercitiu deosebit de simplu porneste de la scrierea celor patru afirmatii bazate pe o convingere care, de exemplu, poate limita devzoltarea uneia dintre capacitati:

1. Sunt neatent.

2. Sunt atent.

3. Sunt atent si sunt neatent.

4. Nu sunt atent si nu sunt nici neatent.

Aparent totul se opreste la cele patru propozitii. „Asociindu-ne” pe rand psihic si somatic fiecareia dintre cele patru ipostaze, nivelul speculatiei mentale este depasit si „apare” faza a 5-a. Nu voi scrie despre ea, ci va las sa o descoperiti…

1. Cum ar fi sa fiu neatent? Pentru mine, pentru ceilalti…

2. Cum ar fi sa fiu atent? Ce implicatii are acest lucru?

3. Cum ma simt stiind ca sunt atent si neatent in acelasi timp sau pe rand? Ce inseamna aceasta pentru mine, pentru ceilalti?

4. Cum este pentru mine si pentru ceilalti stiind ca nu sunt nici atent si nici neatent?

In procedurile decizionale adesea este luata in calcul o singura varianta. Cum ar fi daca am lua in considerare varianta opusa? Cum ar fi daca am lua in consideratie ambele variante? Cum ar fi sa nu luam in consideratie nici varianta initiala si nici opusa ei…? De obicei la acest nivel apare solutia!

Incercarea de a sari direct la ultimul nivel este neproductiva si adesea generatoare de blocaj. Este precum o scara necesar a fi urcata treapta cu treapta. Graba sau tentativa de a urca mai multe trepte deodata vor face ascensiunea periculoasa ori imposibila. In cazul tetralemei „cine se grabeste, pierde” accesul la un un nou nivel, la o paradigma superioara etc.

Poti sa testezi chiar acum modul in care functioneaza tetralema luand ca exemplu valoarea de frumos atribuita propriei persoane. Simte ce trairi apar asociindu-te pe rand fiecareia dintre cele patru afirmatii desi unele ar putea fi adevarate, iar altele false:

1. Sunt urat.

2. Sunt frumos.

3. Sunt urat si sunt frumos.

4. Nu sunt nici urat si nu sunt nici frumos.

Pentru o mai buna „asociere” poti sa scrii fiecare afirmatie pe cate o bucata de hartie, apoi sa le asezi in patru locuri diferite. Mergand pe rand in fiecare loc, in ordinea de mai sus, da-ti voie sa simti ori sa asculti mesajul corpului tau asociat cu afirmatia in dreptul careia te afli. Persoanele care si-au oferit aceasta experienta spun de obicei ca un complex de inferioritate ori de suprerioritate legat de propria frumusete devine irelevant.

Care este autoconstrangerea pe care vrei sa o depasesti acum?

Aminteste-ti ca poti obtine raspunsuri numai la intrebarile pe care le formulezi!

Cristian Mihai
Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!