Este ziua ta si constati ca cea mai buna prietena intarzie sa te felicite. Cu toate ca stii despre ea ca este uituca iti imaginezi ca pana la sfarsitul zilei te va suna. Sau nu…
Nu-i asa ca-ti place sa faci predictii mai ales despre cei pe care ii iubesti ori iti sunt apropiati?
Urmeaza pasul doi. O suni tu si ii atragi atentia. O rogi sa acorde mai multa importanta acestor aspecte. Este atat de usor sa faci o bucurie unui prieten ori sa-l ranesti…
Pasul trei. Discutia s-a incheiat si nu ai nici o certitudine ca data viitoare isi va aminti. Poti sa te superi pentru ca astazi nu si-a amintit si cel mai probabil nici pe viitor nu-si va aminti. Cat de bine ar fi ca ceilalti sa se comporte exact asa cum vrem noi…
Te-ai gandit vreodata ca PREDICTIILE PE CARE LE FACI PENTRU CEILALTI SUNT DE FAPT PENTRU TINE?
Daca reusesti sa accepti acest lucru vei reusi sa intelegi cum se face ca prietena ta va uita in continuare. Vei intelege ce se petrece cu oamenii care par sa reziste sfaturilor tale atat de bine intentionate. Vei reusi sa accepti si sa iubesti. Pe ei si pe tine.
Acum este momentul sa faci diferenta dintre predictii si asteptarile proprii.
Este de preferat ca predictiile sa se bazeze pe observatii, constatari, masuratori, realitate. In aceste conditii predictiile devin utile pentru ca „un om prevenit face cat doi”.
Asteptarile proprii au la baza nevoile, reprezentarile personale despre lume, viata, iubire, succes etc. Este foarte bine sa le comunici celor care te pot auzi si intelege folosind limbajul care le este accesibil. O idee buna ar fi sa precizezi ca ACESTEA SUNT ASTEPTARILE TALE.
De fiecare data cand traiesti dezamagirea, frustrarea, nemultumirea… este un semn ca ai confundat ASTEPTARILE TALE cu PREDICTIILE. Ori ca strategia ta de previzionare merita sa fie imbunatatita.
Un principiu al gandirii sistemice spune: „Decat sa actionezi incrancenat si proactiv pentru a obtine schimbarea, mai bine ar fi sa indepartezi barierele din calea ei astfel incat sa aiba loc natural.”
In continuare nu voi scrie un manual despre „cum sa…” diferentiezi asteptarile proprii de predictii si „cum sa” utilizezi modelarea statistica a predictiilor. ASTEPTAREA MEA de la tine este sa creezi si sa utilizezi chiar tu acest manual.
Te invit sa-ti stabilesti tu insuti temeiurile pe baza carora sa faci diferenta dintre ASTEPTARILE proprii si PREDICTII.
Daca nu o faci, spectrul dezamagirii te va urmari in continuare. Aceasta este foarte bine!
Daca te-ai amagit, trebuie sa te dezamagesti
Aminteste-ti ca poti obtine raspunsuri numai la intrebarile pe care le formulezi!
Un zambet,
Cristian MIHAI
Fellow Member Trainer IANLP