Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pisica lui Schrodinger si tu

By

Erwin Schrodinger a obtinut in anul 1933 premiul Nobel pentru fizica si este considerat unul dintre parintii fizicii cuantice.

Experimentul mental propus de Schrodinger este urmatorul: o pisica este inchisa intr-o cutie cu pereti opaci si impreuna cu ea se afla un mecanism care poate sa sparga o fiola cu cianura. Mecanismul poate fi declansat de catre un detector de radiatii, introdus si el in cutie impreuna cu o cantitate foarte mica de material radioactiv. Daca un singur atom se dezintegreaza pisica isi va sfarsi viata. In caz contrar ea ramane vie.

Un observator exterior al cutiei, nu stie daca inauntrul ei se afla o pisica vie sau o „pisica uniform distribuita” (non-vie). Practic, pentru el, cele doua stari ale pisicii coexista, fiind la fel de probabile. Coexistenta mai multor stari care pot descrie un sistem este cunoscuta sub denumirea de „superpozitie cuantica”.

Referindu-se la acest experiment Einstein preciza ca: „… prezenta sau absenta pisicii este ceva independent de actul observarii”.

Te invit acum sa iei locul pisicii, iar peretii cutiei sa-i inlocuiesti cu peretii propriei locuinte, cu cadrul vietii de familie, al vietii profesionale etc. In aceste cadre poti fi activ sau inert, frustrat sau multumit, agitat sau linistit, indiferent sau entuziast… Atat pentru observatorul cutiei/cadrului, cat si pentru tine superpozitia reprezinta multimea de posibilitati. Diferenta consta in faptul ca pentru tine o singura posibilitate este manifestata! Celelalte sunt doar posibile.

Ce-ar fi sa devii pentru cateva minute observatorul propriei tale existente?

Enumera posibile ipostaze in care poti exista!
Care este cea manifestata acum pentru tine?
Ce alta ipostaza a existentei tale poti sa alegi?
Ce te-a impiedicat sa o aduci la realitate pana acum?
Ce-ai avea de castigat daca vei aduce la realitate noua ipostaza?
Merita pretul platit? Dar beneficiile?
Ce mai este necesar sa faci inainte a trece la actiune?
Acum poti sa actionezi, nu-i asa?:)

Aminteste-ti, calitatea intrebarilor pe care ni le punem determina calitatea vietii pe care o traim!

Un zambet,
Cristian MIHAI
Fellow Member Trainer IANLP

 

 Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!