Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Prefer sa nu stiu

By

Dintre toate lucrurile cu care am fost inzestrati ori pe care le-am dezvoltat, perceptia este considerata „by default” ceva aflat la indemana oricui. In acest caz ce ar putea fi atat de interesant la ea?

Pe cat de simpla pare, atat de complexa devine in realitate. Nu ma voi referi la modul in care functioneaza organele de simt, sistemul nervos periferic…, ci la modul in care noi insine alteram aceasta experienta.

Cel mai des experienta perceptiei devine partiala prin „etichetare” sau prin alunecarea in modelul despre lume stabilit anterior ca intr-un fel de spatiu al „cunoasterii sigure”. In multe situatii de viata, dialogul interior se declanseaza automat „hranindu-ne” cu convingeri de tipul:
– J. m-a privit incruntat astazi. Sigur este suparat pe mine.
– Nu am adus niciun client nou in ultimele zile pentru ca sunt un marketer prost.
– De ziua mea nu m-au sunat decat rudele! Imi este mai clar ca oricand ca toti cei care se pretind prieteni sunt niste prefacuti.

In Programarea Neuro-Lingvistica – NLP exista conceptul denumit „not knowing”. El se refera la experienta perceptiei aici si acum, nealterata de filtre, credinte, amintiri etc. Moshe Feldenkrais i-a descris avantajele afirmand: „aceasta abordare mi-a adus succesul in situatii in care specialisti cu o experienta mai mare decat a mea au esuat.” Referindu-se la ideile pe care si-a intemeiat teoria relativitatii, Einstein spunea ca i-au venit in timp ce isi punea intrebari despre spatiu si timp fara nicio preconceptie, avand atitudinea unui copil curios.

In acceptiunea comuna, a nu sti, este echivalent cu ignoranta, incompetenta, indiferenta… si poate deveni rusinos sa afirmi ca nu te pricepi la X.

Cele mai mari probleme apar cand incapacitatea de a spune „nu stiu”, ii transforma pe unii in „specialisti”. Nimeni nu doreste sa aiba de a face cu ei cand este vorba despre instalatii electrice ori sanitare, functionarea autoturismului, rezolvarea unei probleme de sanatate, etc.

A stii ca nu stim, de la bun inceput, ne situeaza intr-un altfel de spatiu. Calitatile acestui spatiu sunt obiectivitatea, acuitatea senzoriala si deschiderea catre cunoastere. Informatiile episodice nu-si mai au locul aici. Prezentul este redescoperit ca proaspat, viu si ca locul unde realitatea ni se reveleaza.

Cat de confortabil te simti in acest spatiu? Cum este pentru tine sa fii in prezenta omului de langa tine si nu a omului care crezi ca se afla langa tine? Cat de mult curaj iti trebuie pentru a gasi spatiul in care realitatea ti se reveleaza? Cat timp vrei sa mai petreci in „realitatea” pe care tu ai construit-o despre lume? Esti dispus sa lasi deoparte sentimentul de „siguranta” provenit din proiectiile despre trecut pentru a primi cunoasterea prezentului proaspat?

Ce rol alegi? Al celui care crede ca stie sau al celui care cunoaste?

Aminteste-ti, calitatea intrebarilor pe care ni le punem determina calitatea vietii pe care o traim!

Succes
Cristian Mihai – Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!