Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

TOP 5 MITURI DESPRE MOTIVATIE

By

1. Scrie-ti obiectivele si succesul este garantat!

O poveste pe care o gasim la Zig Ziglar, Brian Tracy, Anthony Robbins si alti autori de succes… evoca un „studiu” realizat pe absolventii Yale University, promotia 1953. „Studiul” arata ca 3% dintre absolventi si-au explicitat obiectivele in scris, iar dupa 20 de ani, bunastarea lor financiara depasea finantele cumulate ale celorlalti 97%.
Fast Company Consultant Debunking Unit (CDU) publica in ianuarie 1997 rezultatele unei investigatii despre acest studiu in care Zig Ziglar si Brian Tracy se citeaza reciproc, Anthony Robbins il citeaza pe Brian Tracy si niciunul dintre absolventii promotiei ‘53 sau oficiali ai Yale University nu are cunostinta despre un astfel de „experiment”…

Ultimele generatii de „specialisti” au transformat (de)scrierea obiectivelor si uneori desenarea lor in ritualuri menite sa le materializeze „conform legilor imuabile ale universului”.

Bineinteles ca precizarea unui obiectiv, formularea sa in scris, integrarea in harti mentale, utilizarea de simboluri si desene reprezinta un demers cognitiv valoros. Insa nu si suficient…

Tabla cu dorinte, carnetelul secret, incantatiile la soare sau luna invita la magie si … film. Sau este un mod de a exploata nevoia de miracol, specifica fiintei umane.

2. Imagineaza-ti ca deja ai atins obiectivul!

Abundenta acestui mit in literatura self-help si pe internet ne poate indreptati sa credem ca exista ceva adevarat si in aceasta poveste.

O intrebare simpla spune asa: daca sistemul (psihic uman) traieste obiectivul X ca fiind o realitate implinita/dobandita/existenta/… ce sens ar mai avea sa mobilizeze resurse pentru ceva care deja are? Acceptarea implinirii obiectivului X are darul de a ne linisti, de a fi constienti/recunoscatori pentru ceea ce suntem/avem… adica opusul mobilizarii si motivatiei.
„Oamenii care petrec prea mult timp fantazand despre viitorul minunat care ii asteapta nu vor mai avea suficienta benzina in rezervor pentru a ajunge efectiv acolo.”

3. Frecventarea speaker-ilor motivationali

Oricat de bine ar functiona marketing-ul si vanzarea acestor evenimente, pe scena/in fata camerei de luat vederi se va afla o persoana care povesteste despre o intamplare, traire sau experienta din trecut.

Niciunul nu demonstreaza in direct cum ia decizii importante, cum isi gaseste puterea de actiune ori cum ii ajuta efectiv pe altii sa faca aceste lucruri. Ceea ce predomina este vorbirea indirecta. Despre.

4. Confuzia dintre decizie si motivatie

Pe scurt motivatia este o stare, iar decizia este o alegere. Diferentierea intre cele doua nu este un lucru usor. Cel mai adesea confundam deciziile cu vorbele spuse la suparare ori ca admiratie: „incepand de astazi voi merge zilnic la sala”, „de maine nu mai fumez”, „gata cu amanarile”, „niciodata nu ma voi mai baza doar pe ceea ce vad”… Acestea pot fi considerate cel mult promisiuni. Si este normal sa fie incalcate cand contextul in care le-am gandit este diferit de contextul in care actionam…

Motivatia are la baza strategii si distinctii fine in cadrul aceluiasi simt.
Marimea sau culoarea unei prajituri o vor face de preferat.
Senzatiile generate de o bicicleta obisnuita fata de una cu amortizoare…
Genul de bucurie pe care o voi simti la finalul…

Decizia are un caracter mult mai evident. Depaseste ajustarile fine implicand asumare, timp si actiune.

Greseala cea mai comuna consta in a creste motivatia in contextul inexistentei deciziei.

5. Conteaza numai ceea ce iti doresti tu!

Haideti sa ne imaginam un univers in care nu suntem decat noi insine si dorintele noastre implinite ori in curs de implinire. Daca nimeni altcineva nu ar sti ca visul ni s-a indeplinit, ce valoare ar mai avea? Merita sa ne investim propria viata in astfel de impliniri?

Aminteste-ti, calitatea intrebarilor pe care ni le punem determina calitatea vietii pe care o traim!

Cristian MIHAI
Fellow Member Trainer IANLP

(* vedeti si articolele Dr. Heidi Grant Halvorson)

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!