Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

LUMEA ESTE UN SINGUR LOC. UNUL SINGUR?

By

Lumea poate fi a ta, a celorlalti, un spectacol, combinatii ale celor de mai inainte luate cate doua sau toate trei. Inmultim aceste posibilitati cu cel putin doua semnificatii (una indiferenta plus una excelenta) si obtinem doar o idee despre cat de variata poate fi aceasta lume.

Haideti acum sa ne gandim la o tara cam ca a noastra. In ea poti gasi persoane care isi exercita profesia timp de 160 ore pe luna pentru un venit net de 370 EUR (aprox 1700 lei). Pentru un plus de 300 EUR poti angaja un absolvent de facultate, poate un premiant. Inspre vestul Europei, pentru acelasi aport profesional, ca angajator vei oferi un venit de cel putin 4 ori mai mare.

In concluzie, o tara unde platesti angajatul de 4 ori mai putin, poate fi perceputa ca raiul angajatorilor si, aceeasi tara, va ramane locul zbaterilor zilnice pentru angajatii slab remunerati.

Iata alte exemple de semnificatii si valori care pot fi atasate unei experiente:

  • Cand o relatie de cuplu se termina, acest eveniment poate fi perceput ca o ruptura sufleteasca sau ca punctul necesar de a fi pus la sfarsitul unui capitol. De acum, un nou capitol poate fi scris in romanul propriei vieti.
  • Crinul parfumat este un miracol al frumusetii oferite de natura si, tot el, reprezenta o amenintare sora cu moartea pentru persoanele alergice la polen.
  • Lipsa banilor poate fi un motiv de suparare ori depresie, si, tot lipsa lor, poate mobiliza resurse creatoare, inteligenta, cooperarea, munca eficienta, consecventa si inovatia.

Este usor de inteles ca drumul de la experienta la semnificatie/valoare trece prin sistemul nostru neuro-logic: modele de comportament, ierarhii de criterii, credinte, nevoi, teluri constiente si inconstiente, intentii, roluri asumate etc.

Suntem victimele semnificatiilor? Ori, din moment ce „procesul de semnificare” are loc inlauntru, il putem influenta? Putem alege ca  semnificatiile si valorile oricarei experiente sa fie constructive?

Putini dintre noi stiu ca pe fondul obisnuintelor, semnificatia si valoarea conferite unei experiente au puterea de a genera mutatii comportamentale.

Haideti sa luam cazul dupa-amiezelor de duminica. Majoritatea decurg dupa un scenariu asemanator. Acum pot sa apara grijile pentru saptamana care va urma, regretul pentru un repaus prea scurt, activitati placute lasate neterminate etc., fenomen cunoscut si ca „depresia de duminica”.

Tot duminica dupa-amiaza se pot manifesta si impulsurile productive: vizionarea unui film mult asteptat, a petrece timp cu oameni pe care ii iubim, a reveni dintr-o excursie memorabila, a oferi ore de voluntariat pentru o cauza apropiata sufletului nostru, a planifica o saptamana stralucitoare… Semnificatii productive si valorizari ale implinirii fiecaruia dintre noi. Un nou cadru pentru saptamana care urmeaza!

Daca inmultim cele 52 de duminici dintr-un an cu speranta medie de viata, obtinem 3796 zile in care putem trai „depresia de duminica” sau experiente ale implinirii noastre. Adaugand acestor zile tot atatea saptamani care vor incepe sub auspicii favorabile, vom obtine un ordin de marime la scara intregii noastre vieti despre puterea unei singure mutatii comportamentale. Si totul porneste de la semnificatia ori valoarea unei experiente…

Cine ar putea sa ne opreasca in a conferi semnificatii si valori productive experientelor noastre?

Aminteste-ti, calitatea intrebarilor pe care ni le punem determina calitatea vietii pe care o traim!

Cristian MIHAI
Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!