Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Increderea in sine sau cum sa rezolvi probleme care nu exista?

By

„Cuget, deci exist” spunea Descartes in secolul 17. In mod necesar adevarata, aceasta propozitie este asaltata cu prastia ori cu hartiute facute ghemotoc de catre autorii cartilor self-help ori de bloggerii care genereaza continut si atat.

Creatorul indoielii metodice si radicale, Descartes, isi incheie demonstratiile cu adevarul incontestabil al existentei de sine.

Creste-ti increderea in sine, x pasi pentru marirea increderii in sine, cum sa-ti intaresti increderea in sine, ce sa faci cand increderea in sine este mica, metoda F.A.R.T.S. pentru eliberarea increderii in sine etc…, mii si sute de retete pentru atingerea obiectivelor topaind pe trambulina increderii in sine.

Iata metoda in 3 pasi propusa de Ionel din clasa a 7-a cand vine vorba de incredere in sine:
1. Cine constata ca are o incredere in sine neintarita, mica, neeliberata etc.?
2. Indiferent ce ai raspuns la punctul 1., inseamna ca acest „el”/”cine”/”sine”/… exista.
3. Nu trebuie sa fii Descartes pentru a realiza ca odata stabilita existenta, devine lipsit de sens sa ii dai grade.

Pe scurt, daca Ionel stie ca exista, iar Gigel stie si el ca exista, nu exista niciun temei pentru afirmatia „Ionel este mai existent decat Gigel”. Devine imposibil ca Ionel sa aiba mai mult succes decat Gigel pentru ca „are mai mare incredere in propria existenta/in sine”.

Succesul, reusita si cele care le urmeaza au legatura cu gradul de dezvoltare al unor capacitati ori de manifestare a unor abilitati.

Cum reusesc sa „fac X in conditiile Y” tine de propriile capacitati si are legatura cu functiile superioare ale cortexului cerebral.
De ce sa „fac X in conditiile Y” si de ce sa nu fac, tine de credintele proprii si are legatura cu sistemul limbic si cu hipotalamusul.
Neurostiintele au evidentiat controlul exercitat de sistemul limbic si hipotalamusul din creierul mijlociu asupra functiilor superioare ale cortexului cerebral (materia cenusie).

Prin urmare, credintele „controleaza” abilitatile/capacitatile cu care actionam intr-un context specific. Este evident rolul inhibitor de capacitati pe care il au convingeri de tipul: nu pot, nu stiu, zestrea genetica nu ma ajuta, cand eram mic am fost bolnav, in familie nu aveam de toate…
Tot convingerile sunt cele care activeaza aproape miraculos abilitati si capacitati. Persoane fara antrenament au reusit sa inoate, sa stinga incendii, sa salveze vieti… Este cunoscut fenomenul restabilirii lactatiei la mamele adoptive care doreau sa-si linisteasca bebelusii flamanzi.

Daca vrem sa dam vina pe ceva pentru nereusitele noastre, acestea sunt credintele neproductive. Credintele ajung in viata noastra prin intermediul persoanelor pe care le creditam cu incredere si prin intermediul propriei experiente.

Ce-ar fi sa ii creditam cu incredere pe cei care ne incurajeaza sa avem credinte productive? Ori sa utilizam metode cognitive pentru transformarea convingerilor limitatoare? Si cum ar fi sa ne dam voie sa traim acele experiente care dau masura capacitatilor noastre?

Una dintre premisele fundamentale NLP spune ca „nu exista esec, ci numai feedback”. In urma savarsirii unei actiuni putem trage concluzii despre cat de bine reusim sa facem un lucru. In continuare, putem decide continuarea actiunii, incheierea ei…

Scepticul semidoct sare direct la concluzie respingand fara sa verifice. Pentru ca are convingeri! Bineinteles, aceasta ii ofera un fum de superioritate pe care il inhaleaza singur. Acest fum abunda in convingeri limitatoare, neproductive. El este trist din cauza capacitatilor pe care nu le manifesta. Si cel mai adesea tinde sa camufleze aceasta printr-un complex de superioritate.

Cei mai multi dintre noi experimentam si apoi ne formam o parere. Acesta este scepticismul sanatos.

Exista si categoria celor care fac un „research” pe Google. Din cand in cand cu totii ne numaram printre ei. Atentie! Cel putin la cuvintele „incredere in sine”, Google ne furnizeaza aproximativ 129.000 de rezultate. Exista o intreaga piata de „incredere in sine”. Sau un balci?

Daca problema increderii scazute in sine nu exista atunci cum ar putea cineva sa o creasca?

Aminteste-ti ca poti obtine raspunsuri numai la intrebarile pe care le formulezi!

Succes
Cristian Mihai – Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!