Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Iesirea din Matrix

By

“Matrix” = temnita poleita sau ruginita in care cei multi pot trai cu iluzia libertatii.

Iata cateva dintre rolurile pe care noi, oamenii, le jucam in fata libertatii, responsabilitatii, fericirii si iubirii:

1. Sunt fericit si multumit de viata mea!

Inocenta este primul zid asezat intre noi si realitatea obiectiva, intre noi si sine. Privim numai catre cer si refuzam sa vedem temnita. Credem ca marile minciuni si “loviturile sortii” exista in carti, filme, se abat numai asupra altora… si ne consideram protejati ori imuni la ele. Aceasta reprezinta de fapt premisa pentru urmatorul rol:

2. Viata este total nedreapta cu mine!

Cel mai adesea invitatia la trezire soseste printr-un soc, o schimbare dramatica de status social ori financiar, o problema de sanatate… Facem cunostinta cu “nesansa”, ghinionul, dezastrul – forte implacabile care se abat asupra-ne si ne surprind total nepregatiti. Ne simtim victimele nedreptatite de destinului, conjuncturilor, rautatii celorlalti…

3. Putea fi mult mai rau!

O usoara adiere de acceptare a realitatii incepe sa fie simtita. Alaturi de ea se iveste si falsa legitimare prin suferinta ori “nesansa”. Aparentul martiraj este insotit de complacerea in starea actuala, renuntarea la drepturile inalienabile, comoditatea castratoare si scuzele de tot felul. Expresii din categoria “Nu-mi permit”, “Nu am suficienti bani”, “Nu am timp”, “Nu sunt suficient de inteligent si de puternic”, “Am lucruri mult mai importante de facut”… ingroasa minciuna pe care, fara sa ne oblige nimeni, o asezam intre noi si propria putere. Desi pentru o clipa am deschis ochii, alegem sa-i inchidem la loc si sa camuflam complacerea imbecilizanta sub falsa eticheta a responsabilitii si acceptarii.

4. Totusi imi merge bine!

Este etapa in care apar episoadele fericite. Pentru intervale de timp mai lungi sau mai scurte bucuria, fericirea, adevarul sunt descoperite si traite. Procurarea periodica a acestor trairi aduce un grad de multumire. Uneori dependenta! Cumparatul compulsiv, obsesia fata de activitatea profesionala ori fata de business, dependenta de substante, clubing-ul, colindatul pe la vraci si “vindecatori” in cautarea solutiilor miraculoase… sunt ipostaze in care dozele de “bine” incearca sa amorteasca intuitia proaspat trezita a adevarului.

5. Viata mea depinde in primul rand de mine!

Falsele motivatii, stagnarea, iluziile de virtute ori implinire sunt lasate in urma.
Riscul este asumat constient, actiunea devine coordonata, iar dinamismul si abnegatia sunt puse in slujba implinirii propriului destin. Este momentul invatarii si actiunii! Participam la cursuri si formari, ne angrenam in proiecte importante pentru propriile valori, gasim timp de calitate pentru cei pe care ii iubim. Invatam sa identificam diferenta dintre viziunea care merita sa devina realitate si halucinatie. Renuntam la pretentii in favoarea actiunii. Acum realizam ca “Norocul surade celor curajosi!”.

6. Sunt implinit!

Acceptarea realitatii este totala. Stim ce se poate petrece, stim cine suntem si ce avem de facut. Nu mai avem nimic de demonstrat. Am realizat ca valoarea intemeiata rezida in Sine. Ii ajutam pe cei care ne cer ajutorul si vor sa-l primeasca. Inocenta provine acum din constienta existentei. Libertatea nu mai este altceva decat slujirea necesitatii acceptate!

Zidurile temnitei dispar cand incetam sa le reinnoim statutul de realitate. Acum este singurul moment cand putem face aceasta alegere. Si tot acum putem alege sa construim alte ziduri…

Cele 6 roluri sunt cunoscute de catre Programarea Neuro-Lingvistica – NLP ca arhetipurile determinante in ciclurile de tranzitie. Operationalizate de catre Carol Pearson si Judith DeLozier, sunt utilizate pentru a identifica etapele in care se afla oamenii, organizatiile, afacerile…  Ca instrument de lucru este folosit pentru a preciza directiile de actiune in vederea preintampinarii regresului, stagnarii si pentru a depasi blocajele.

Gasiti informatii si la

http://nlpuniversitypress.com/html/AkAz12.html

Aminteste-ti ca poti obtine raspunsuri numai la intrebarile pe care le formulezi!

Succes
Cristian Mihai – Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!