Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ALEGERILE RELE SUNT CELE MAI BUNE

By

…cand le recunosti si apoi alegi bine.

 

Daca ai citit “Alice in Tara Minunilor” poate iti amintesti intalnirea cu pisica de Cheshire la rascrucea de drumuri. Iata care a fost dialogul:
“Imi poti spune, te rog pe unde sa o iau ?” intreba Alice.
“Asta depinde in mare masura de unde vrei sa ajungi” raspunde pisica.
“Nu prea stiu unde vreau sa ajung” spuse fata.
“Atunci nu conteaza in ce directie o apuci” raspunse pisica.

 

Spre deosebire de Tara Minunilor, in lumea noastra drumurile au borne care ne spun la fiecare kilometru daca am ales directia buna. Iata mai jos o lista cu “borne” pe care le poti folosi cand vrei sa stii daca alegerea ta a fost una buna:

 

ALEGERILE RELE
ALEGERILE BUNE
Conduc la irelevanta confortului fizic in contextul existentei conflictelor interioare adesea exprimate sub forma comportamentelor nevrotice. Desi pot conduce la oboseala fizica, vor genera multumire, implinire si sentimentul de “a fi omul potrivit la locul potrivit“.
Saboteaza implinirea scopurilor profunde si a misiunii personale. Contribuie la implinirea scopurilor profunde si la edificarea misiunii personale.
Gasesc “intelegere” la persoanele care prefera sa nu se implice ori se rezuma la “a judeca”. Genereaza ecouri favorabile in persoanele capabile sa actioneze si sa daruiasca.
Se nasc din promisiuni facute la suparare ori admiratii lipsite de profunzime. Au la baza cunoasterea si asumarea pretului platit.
Pe termen lung, produc efecte incerte sau efectele nu sunt supuse niciunui proces de evaluare. Pe termen lung, efectele estimate sunt benefice.
Inhiba manifestarea propriilor capacitati si cresc gradul de incertitudine. Confera cunoasterea masurii propriilor capacitati.
Mobilizeaza preponderent prin motivatia de tip “DINSPRE” (neplacere, suferinta, durere…) Mobilizeaza preponderent prin motivatia de tip “CATRE” (bucurie, fericire, multumire, implinire…)
Conduc la comportamente de evitare a emotiilor nedorite. Asigura disponibilitatea de a gestiona emotiile nedorite.
Blocheaza accesul la propriile resurse somatizandu-se ca agresivitate, fuga, blocaj si sentimente de neputinta. Faciliteaza accesul la propriile resurse.
Aduc in prim plan teama de esec si, nu in ultima instanta, frica de succes. Implica sa inveti din propriile greseli.

Acum stii cum sa iti recunosti alegerile. Ce alegere importanta vei face astazi?

Aminteste-ti, calitatea intrebarilor pe care ni le punem determina calitatea vietii pe care o traim!

Cristian Mihai
Fellow Member Trainer IANLP

 

Afla detalii si inscrie-te la
Formarea NLP Practitioner Certificat International!